BREDA – Een boete van 500 euro voor het morsen van olie of benzine tijdens een kartwedstrijd in een paddockplaats? In België gebeurt het al en op de circuits van Eindhoven en Berghem gaat het binnenkort ook gebeuren. Milieumaatregelen zijn er voor ons allemaal. Met behulp van een zogenaamde lekmat en de absorptiematerialen van Spill Control Rental kan een boete worden voorkomen en ben je ook nog eens milieubewust met je sport bezig.

Uitgegeven door Bas Kaligis 

http://www.racexpress.nl/karting-diversen/voorkom-hoge-boete-op-de-kartbaan-met-een-lekmat-en-absorptiematerialen-van-spill-control-rental/n/86942

Wist u dat:

Het uitgangspunt in het Activiteitenbesluit is dat er een verwaarloosbaar bodemrisico moet zijn. Dit is een doelvoorschrift. Bedrijven dienen te voorkomen dat er bodemverontreiniging ontstaat. De ondernemer neemt zijn eigen verantwoordelijkheid voor wat betreft het kiezen van bodembeschermende voorzieningen en maatregelen. Het gaat dan om de keuze van vloeistofdichte of vloeistofkerende voorzieningen in combinatie met incidentenmanagement.

Bron: SIKB

Risico's op milieuschade is groter dan u denkt. Lees hier meer.

Veel ondernemers onderschatten het risico van milieuaansprakelijkheid. Lees hier meer.

Milieu schade - Voorkomen is beter dan genezen

EU environmentDe overheid stelt nog altijd dat bedrijven zich beter moeten wapenen tegen de (financiële) gevolgen van milieuschade. Veel bedrijven kennen de nieuwe verantwoordelijkheden die voortvloeien uit een EU-richtlijn over milieuschade nog niet optimaal. 

In 2004 is de Europese richtlijn Environmental Liability Directive (ELD) ingevoerd. Bedrijven kunnen niet alleen aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade als gevolg van opzet of nalatig handelen (schuldaansprakelijkheid), maar ook voor schade die niet doelbewust is veroorzaakt (risicoaansprakelijkheid).

Veel bedrijven zijn zich hiervan onbewust – zo bleek ook bij de afwikkeling van de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in 2011. De EU evalueert de ELD dit jaar. Brussel spreekt onder meer over een mogelijke verplichte verzekering, omdat financiële zekerheid na milieuschade (‘de vervuiler betaalt’) een belangrijk uitgangspunt van de richtlijn is.

Bron: verbond van verzekeraars

Wat kunt u doen om een milieu schade te voorkomen?

  • Gebruik een vloeistofdichte vloer ter voorkoming milieuboete schade
  • Gebruik een vloeistofkerende vloer
  • Gebruik een opvouwbare lekbak of lekmat om milieuboete schade te voorkomen
  • Huur tijdelijk een opvouwbare lekbak of mat
  • Gebruik absorptiemateriaal

Het grote onderscheid wordt gemaakt, doordat een vloeistofkerende vloer tijdelijk vloeistoffen tegenhoudt en opvangt. Terwijl een vloeistofdichte vloer gedurende langere tijd vloeistoffen tegenhoudt en opvangt. Een vloeistofdichte vloer is afgewerkt met een speciale coating, waardoor het olie en vloeistoffen niet doorlaat.

Als eerste vouwt u de opvouwbare mobiele lekbakken open. Vervolgens zet u het poortjes systeem om het zeil. Daarna rijdt u het voertuig of de machine in de ontstane lekbak en vouwt u het zeil om deze rekken. Met behulp van een spanband trekt u het zeil aan. Het kan mogelijk zijn dat u tijdelijk lekbakken of opvangbakken nodig heeft voor het opvangen van vloeistoffen en/of tijdens onderhoud, inspectie of andere werkzaamheden. Dan kan huren wellicht de oplossing zijn voor u. 

Milieu : ruim lekkages op 

Voor een juiste keuze kunt u onder andere kiezen voor het merk PIG®. Zij leveren absorptiemateriaal in speciaal daarvoor gemaakte Spill Control kits om lekkages te absorberen en op te ruimen. Dit bestaat uit absorptie kussens, doeken, slangen en korrels geleverd in een caddy, container of een draagbare tas. Zo heeft u naast de lekbak een extra middel om directe lekkages, spillages en morsingen op te ruimen en op te vangen. 

Voorkom een milieuboete door lekkages ook als particulier 

De wet stelt dit als volgt: ''Indien een particulier handelingen verricht, met betrekking tot een auto of motor enzovoort, waardoor de bodem wordt of mogelijk kan worden vervuild of aangetast en hierbij voorafgaand geen maatregelen heeft getroffen om de verontreiniging of aantasting te voorkomen, te beperken of ongedaan te maken, kan men rekenen op een fikse boete.''